CutefishOS „Reborn” vine cu Debian 12 și Ubuntu 22.04

O nouă versiune beta a celebrului CutefishOS se lansează, împrospătând baza de pachete pentru Debian 12 și Ubuntu 22.04 LTS.

CutefishOS ajunge în actualitate din când în când. Anul trecut, proiectul a fost întrerupt, iar la începutul acestui an, au apărut vești despre schimbarea numelui proiectului.

Săptămâna trecută a apărut un depozit SourceForge, care prezintă o nouă versiune BETA a CutefishOS, cu o versiune de testare bazată pe Debian 12 „Bookworm” și Ubuntu 22.04 LTS „Jammy Jellyfish”. Acest proiect pare a fi al unui dezvoltator independent cu un nou nume, „CutefishOS Reborn”.

Ne-am uitat mai atent la această versiune. Și iată ce am găsit.

CutefishOS Beta cu Debian 12: o scurtă trecere în revistă

Dezvoltări și instalări

În depozit, sunt disponibile trei compilări. Un build standard 0.8, care pare să se bazeze pe Debian 11 primar. Celelalte două sunt compilări Beta separate, bazate pe Ubuntu 22.04 și Debian 12.

La bază, CutefishOS este realizat cu Qt Quick, QML și C++. Acest mediu desktop promite o experiență elegantă, modernă și ușor de utilizat.

Călătoria noastră începe cu instalarea versiunii Debian 12, iar CutefishOS face ca aceasta să fie floare la ureche. Utilizând programul de instalare Calamares, cunoscut pentru stabilitatea sa, vă puteți aștepta la un proces de instalare fără probleme. În timpul testului nostru de instalare, totul a decurs fără probleme, de la instalarea propriu-zisă până la configurarea GRUB, atât în cazul instalărilor fresh, cât și în configurațiile dual-boot.

Prima privire

O singură privire aruncată la CutefishOS și veți observa asemănarea cu macOS. Bara de sus, docul inferior și pictogramele, împreună cu imaginile de fundal stock, toate contribuie la această estetică familiară, dar revigorantă.

Cutefish Desktop face mai mult decât să imite macOS, oferă o interfață de utilizator rafinată, care este atât funcțională, cât și plăcută din punct de vedere estetic. Ecranele de conectare și de blocare sunt curate și ordonate, oferind acces ușor la data, ora, conturile de utilizator și listele de parole.

O caracteristică nouă care vine în această versiune beta este reprezentată de câțiva pași de configurare a sistemului înainte de prima utilizare. De exemplu, aveți posibilitatea de a alege modul „întunecat” sau „luminos” al sistemului de operare.

Navigarea aplicațiilor pe CutefishOS este foarte ușoară. Meniul de aplicații din partea stângă amintește de abordarea GNOME. Cu patru rânduri de aplicații și o bară de căutare la îndemână în partea de sus, nu veți avea probleme în a găsi și lansa software-ul preferat. Dock-ul de jos rămâne accesibil chiar și atunci când meniul de aplicații este deschis.

CutefishOS nu se zgârcește la detaliile mai mici. Bara de sistem și zona de notificare sunt elegante și atractive din punct de vedere vizual. Colțurile rotunjite definesc pop-up-urile de notificare, oferind o notă modernă. În acest spațiu ordonat veți găsi comenzi de intrare preîncărcate, setări de volum, afișarea orei (deși nu există data) și comenzi rapide pentru opțiunile de comutare Wi-Fi și Dark Mode.

Aspectul și senzația cu ajutorul setărilor

Setările par să se fi îmbunătățit de la ultima mea analiză a acestei distribuții. Aveți la dispoziție toate setările de rețea, afișare, teme și utilizator comune oricărui mediu desktop modern. Este disponibilă o opțiune de scalare. Cu toate acestea, în mod surprinzător, nu există opțiuni pentru a schimba rezoluția. În cazul în care încercați, trebuie să instalați arandr (sudo apt install arandr) pentru a o rezolva.

O nouă opțiune pe care am observat-o în „Appearance” este „Dimpaper the wallpaper while using dark theme”. – ceea ce este mișto, cred eu.

Aplicațiile și meniul global

Sistemul de operare include aplicații native, cum ar fi managerul de fișiere, ceea ce este un plus binevenit. Deși există manageri de fișiere maturi precum Thunar, Dolphin și Nautilus, faptul de a avea mai multe opțiuni se aliniază cu filosofia CutefishOS. Cu toate acestea, caracteristica care iese în evidență este meniul global încorporat.

Câteva aplicații noi sunt preîncărcate față de ultima versiune stabilă. Acestea sunt:

  • VLC Media player
  • Etcher
  • BitTorrent
  • Manager de pachete Synaptic
  • Stacer

Browserul web implicit este Chromium. LibreOffice nu este instalat în mod implicit. Versiunea Debian 12 este alimentată de Linux Kernel 6.1.

Performanța

Sub capotă, CutefishOS are performanțe decente. Folosește managerul de afișare SDDM și managerul de ferestre KWin, oferind o experiență receptivă. În timpul testelor noastre, a consumat aproximativ 1,4GB RAM și a menținut utilizarea CPU în jurul a 3% până la 4%. Deși au fost observate mici întârzieri la deschiderea listei de aplicații, la minimizare și maximizare, acestea sunt ciudățenii minore care nu merită remarcate.

Concluzia

În concluzie, CutefishOS „Reborn” Beta aduce un amestec atrăgător de Debian și Ubuntu cu o notă de inspirație macOS. Interfața sa elegantă, integrarea Global Menu și performanța receptivă îl fac o opțiune promițătoare. Deși s-ar putea să nu vă înlocuiască încă distribuția Linux preferată, este cu siguranță o distribuție de urmărit.

Încercați-o și vedeți dacă se potrivește gusturilor voastre!

O puteți descărca de pe această pagină.

Via: DebugPointNews.Com

Tradus și adaptat cu www.DeepL.com/Translator (free version)