Funcția implicită a Windows 11 încetinește SSD-urile cu până la 45%: Cum să o remediați

O caracteristică activată în mod implicit în Windows 11 Pro provoacă o reducere semnificativă a performanțelor SSD. Iată cum să o remediați.
Criptarea software BitLocker a Microsoft pentru SSD-uri, activată în mod implicit în Windows 11 Pro, provoacă o reducere masivă a performanțelor unităților de stocare. TomsHardware a efectuat teste extinse ale acestei funcții și a descoperit că viteza SSD-urilor poate fi redusă cu până la 45%, în funcție de aplicație.

Acest lucru se datorează faptului că, în cazul criptării BitLocker pe bază de software, procesorul este în permanență ocupat cu criptarea și decriptarea datelor de pe SSD în timpul tuturor proceselor de scriere și citire, ceea ce are un impact asupra performanței sistemului.

Multe SSD-uri acceptă acum criptarea bazată pe hardware, în care toate procesele de decriptare și criptare sunt gestionate direct de SSD-uri. Cu toate acestea, Windows 11 Pro activează criptarea bazată pe software a BitLocker în timpul instalării, fără a vă oferi posibilitatea de a o împiedica.

Probabil că Microsoft a decis să facă acest lucru deoarece nu are control deplin asupra codului pentru criptarea bazată pe hardware, deoarece acesta este gestionat de producătorii de SSD-uri. Cu ceva timp în urmă, au existat incidente în care au fost descoperite vulnerabilități în codul de criptare hardware al SSD-urilor care au trebuit să fie corectate de către producători. Așadar, Microsoft pare să prefere să se bazeze pe propria soluție în acest caz.

Windows 11 Home nu este afectat, deoarece nu suportă criptarea BitLocker. Este păcat, pentru că Windows 11 nu va fi complet sigur până când toată lumea nu va avea criptarea BitLocker – deși, după cum arată această „problemă”, contează specificul.

Cum să afli dacă SSD-ul tău funcționează mai încet

Pentru a afla dacă SSD-urile dvs. sunt afectate de problemă, deschideți linia de comandă Windows 11 Pro cu drepturi de administrator și introduceți comanda

				
					manage-bde -status
				
			

Aceasta va porni aplicația „BitLocker Drive Encryption: Configuration Tool”, care analizează toate unitățile din computerul dumneavoastră.

La „Conversion Status” (Starea conversiei), puteți afla dacă datele de pe SSD sunt criptate. La „Encryption Method” (Metoda de criptare), Windows 11 Pro arată dacă se utilizează criptarea software („XTS-AES”) sau criptarea hardware („Hardware Encryption”).

Dacă aici este afișat „XTS-AES”, înseamnă că se utilizează criptarea software BitLocker. Dacă la Starea conversiei este afișat „Fully decrypted” (Decriptat complet), BitLocker este dezactivat pe calculator.

Cum să rezolvați încetinirile SSD în Windows 11 Pro

Testele efectuate de TomsHardware arată că utilizatorii care folosesc aplicații care solicită mult SSD-urile se pot aștepta la o scădere notabilă a performanțelor SSD-urilor. Microsoft ar putea oferi un remediu general cu un patch pentru Windows 11 Pro. Nu se știe dacă un astfel de patch este deja în curs de dezvoltare.

Dacă acest lucru vă deranjează, întrebați-vă mai întâi dacă aveți nevoie de criptarea BitLocker pentru unitatea completă pentru început. Această caracteristică este utilă în special pentru utilizatorii care dețin un notebook furnizat de o companie, sunt adesea pe drumuri și, în general, au șanse mai mari ca laptopul (și datele sale sensibile) să fie furate.

Într-un astfel de caz, hoțul nu ar putea accesa datele de pe computer fără a cunoaște acreditările contului dvs. de Windows. Pe de altă parte, tocmai acești utilizatori sunt cei mai susceptibili de a fi afectați de încetinirea SSD-ului, deoarece administratorii de afaceri instalează adesea Windows 11 cu setările implicite și, prin urmare, cu software-ul BitLocker activat.

Dacă sunteți absolut sigur că datele de pe SSD nu trebuie să fie salvate în formă criptată, atunci software-ul BitLocker poate fi dezactivat cu următoarea comandă. Pentru a face acest lucru, trebuie să apelați linia de comandă cu drepturi de administrator și să introduceți:

				
					manage-bde -off C:
				
			

„C:” trebuie înlocuit cu litera de unitate a unității criptate, dacă este necesar. După ce reporniți calculatorul, modificarea devine activă imediat.

Reinstalație necesară la trecerea la criptarea BitLocker hardware

Devine mai complicat dacă doriți să treceți de la criptarea software BitLocker la criptarea hardware BitLocker sub Windows 11 Pro. Prima condiție prealabilă este, bineînțeles, ca SSD-ul din calculator să suporte această criptare hardware.

În pasul următor, însă, este necesară o reinstalare completă a Windows 11 Pro. Mai trebuie luate în considerare câteva lucruri. Instrucțiuni detaliate despre cum să activați criptarea hardware în Windows 11 Pro, folosind Samsung 980 Pro ca exemplu, pot fi găsite în acest articol util de pe blog.

Cu toate acestea, nu trebuie neapărat să vă criptați întreaga unitate și nici BitLocker nu este singura opțiune. Pentru mai multe informații, consultați ghidul nostru despre cum să criptați fișiere în Windows.

Iar aici puteți afla cum să treceți de la Windows 11 Home la Windows 11 Pro fără probleme – și de ce ați dori să o faceți.