Iată tot ce este nou în Windows 11 23H2, următoarea mare actualizare de funcții

Windows 11 împlinește doi ani peste aproximativ o lună, iar Microsoft se pregătește să livreze un nou lot de îmbunătățiri și caracteristici noi pentru a vă îmbunătăți experiența pe PC. Sistemul de operare a primit deja numeroase actualizări de caracteristici, făcându-l mult mai convenabil și mai bine finisat decât versiunea inițială din 2021. Spre deosebire de actualizările anterioare „Moment”, versiunea 23H2 introduce schimbări mai substanțiale, răspunde plângerilor utilizatorilor și introduce caracteristici foarte solicitate.

Dacă vă gândiți să faceți o actualizare de la Windows 10 la 11 sau pur și simplu doriți să știți ce noutăți aduce cea mai recentă actualizare a sistemului de operare Microsoft, iată recenzia completă a Windows 11 23H2 cu toate detaliile.

Windows 11 version 23H2
Build number 22631
Release date Expected in September 2023, TBA
How to get the update

Windows Insider Program—Beta Channel

Hardware changes Not expected according to Microsoft

Pentru referință, iată linkuri rapide către recenziile noastre care detaliază fiecare actualizare de caracteristici pe care Microsoft a lansat-o pentru Windows 11 în ultimii doi ani:

Windows 11 22H2 | Moment 1 | Moment 2 | Moment 3

 

Ce este nou în Windows 11 23H2?
  1. Windows Copilot
  2. Îmbunătățiri ale barei de activități
  3. Un Explorer de fișiere reproiectat
  4. Suport nativ pentru RAR, TAR, 7Z și alte tipuri de arhivă
  5. Un Mixer de volum reproiectat
  6. Backup pentru Windows
  7. Windows Dev Home și Dev Drive
  8. Îmbunătățiri ale setărilor
  9. Alte modificări
  10. Îmbunătățiri ale accesibilității
  11. Bonus: Wallpaper
Copilot Windows

Microsoft a ucis Cortana la începutul acestui an (acum puteți dezinstala aplicația cu doar două clicuri) și a înlocuit-o cu Windows Copilot – noul asistent alimentat de Bing, care, la rândul său, este alimentat de OpenAI.

Puteți invoca Windows Copilot folosind noua comandă rapidă Win + C sau pictograma sa dedicată din bara de activități. Pe scurt, Windows Copilot este Bing Chat cu abilități suplimentare pentru a efectua diverse acțiuni în cadrul Windows 11. Îl puteți utiliza pentru a modifica setările sistemului, a deschide aplicații, a face capturi de ecran, a schimba teme etc.

Ideea din spatele Windows Copilot este fantastică, iar asistentul este mult mai capabil decât Cortana (odihnește-te în pace, prietene), acum abandonată. Cu toate acestea, implementarea sa este ușor insuficient gătită, așa că va trebui să vă confruntați cu unele suprafețe aspre, performanțe lente, ciudățenii ciudate, lipsa suportului offline și caracteristici lipsă.

Am publicat un articol hands-on atunci când Microsoft a lansat prima versiune de previzualizare a Windows 11 cu Windows Copilot în interiorul său și, după cum puteți ghici, toate plângerile și momentele noastre de bătaie de cap sunt încă relevante și nu au fost rezolvate. Deși nu există nicio îndoială că Windows Copilot va deveni mai bun cu timpul (nu-i așa, Microsoft?), versiunea sa inițială este cel mult mediocră.

 
Actualizări ale barei de activități

Modul „Niciodată nu se combină” și „Afișează etichete” s-au întors!

La doi ani de la lansarea Windows 11, 23H2 restabilește în sfârșit una dintre cele mai solicitate funcții ale barei de activități: dezagregarea și opțiunea „Afișează etichete”. Microsoft le-a eliminat inițial din Windows 11, iar acum au revenit cu o actualizare îngrijită care vă permite să afișați etichete pe toate aplicațiile fixate, nu doar pe cele care rulează. În plus, dacă folosiți două sau mai multe monitoare, puteți personaliza gruparea barei de activități pentru fiecare ecran, dacă asta este ceea ce vă place.

Pentru a activa etichetele din bara de activități în Windows 11, accesați Settings > Personalization > Taskbar > Taskbar Behaviors.

Un buton redesenat al centrului de notificări

O altă modificare a barei de activități este un buton redesenat al centrului de notificări. Windows 11 nu mai afișează numărul de notificări necitite; în schimb, există acum un buton în formă de clopot fixat permanent, care se umple cu culoarea dvs. de accent atunci când primiți o alertă. Unul dintre cele mai bune lucruri la acest buton este că nu mai dispare atunci când respingeți toate notificările – butonul este întotdeauna acolo, arătând unde ar trebui să facă clic sau să atingă utilizatorii.

Un Explorer de fișiere reproiectat

Bara de instrumente și bara de adrese reproiectate

Exploratorul de fișiere din Windows 11 dispune acum de elemente de interfață mai moderne, cum ar fi o bară de instrumente mai bună și o bară de adrese refăcută, cu fonturi și meniuri derulante îmbunătățite. Pe lângă faptul că arată mai bine, aceste modificări îmbunătățesc accesibilitatea și fac aplicația mai comodă în modul tactil.

Partea proastă este că acum trebuie să vă reeducați memoria musculară și să vă obișnuiți cu noua locație a barei de adrese și a barei de instrumente. De asemenea, dacă aveți instalat OneDrive, pregătiți-vă pentru ca bara de adrese să vă sâcâie cu un buton „Start backup” (Începeți salvarea) de fiecare dată când deschideți dosarele Documente, Imagini, Desktop și alte dosare. Interesant, Windows 10 a primit același buton, dar implementarea sa este mult mai puțin enervantă.

Un panou „Detalii” modernizat

Microsoft a actualizat, de asemenea, panoul „Detalii”, oferindu-le utilizatorilor o metodă mai ușoară de a-l invoca (puteți utiliza și comanda rapidă Alt + Shift + P) și mai multe informații utile. Acesta poate afișa informații contextuale despre fișier (inclusiv miniatura acestuia), starea de partajare, istoricul activităților, fișierele și e-mailurile asociate și multe altele.

Îmbunătățiri ale filei

Dezvoltatorii nu au uitat de funcția de tabulare. Ei au abordat cea mai mare plângere a clienților nemulțumiți de implementarea inițială, critic lipsită de strălucire: În sfârșit, puteți muta filele între diferite ferestre File Explorer. Mai este încă mult loc pentru îmbunătățiri, dar cel puțin un lucru atât de elementar precum mutarea filelor între ferestre funcționează acum în mod corespunzător.

Galerie

În cele din urmă, avem o nouă funcție numită Galerie. Aceasta facilitează navigarea prin toate fotografiile stocate local și în cloud – faceți clic pe „Gallery” în panoul de navigare, iar File Explorer vă va arăta toate fotografiile dvs. ordonate în funcție de dată, cu o cronologie convenabilă pentru o navigare mai bună.

În mod implicit, noua Galerie din File Explorer extrage imagini din OneDrive și din folderul implicit Pictures. Cu toate acestea, puteți adăuga mai multe dosare dacă stocați fotografii pe alte unități sau directoare.

Suport pentru RAR, 7Z, TAR și alte tipuri de arhive

Una dintre cele mai interesante schimbări din Windows 11 23H2 este suportul pentru mai multe tipuri de arhivă. File Explorer vă permite acum să extrageți arhive RAR, TAR, 7Z și alte arhive care nu erau acceptate anterior, fără a instala aplicații terțe. Înainte de versiunea 23H2, ZIP era singurul format de arhivă acceptat.

Este demn de remarcat faptul că cei care lucrează frecvent cu arhive pot să nu țină cont de această schimbare. Am efectuat un experiment pentru a vedea dacă există o diferență de performanță între File Explorer, WinRAR și NanaZIP atunci când se lucrează cu fișiere comprimate mari. Rezultatele au arătat că aplicațiile de la terți, inclusiv cele gratuite, extrag fișierele mult mai rapid și oferă mai multe funcții.

Un Mixer de volum reproiectat

Windows 11 nu a fost niciodată bun la gestionarea volumului, ceea ce i-a determinat pe mulți să apeleze la aplicații terțe precum EarTrumpet sau Volumey. Din fericire, versiunea 23H2 introduce un Volume Mixer reproiectat, cu cursoare de volum pentru fiecare aplicație și posibilitatea de a schimba rapid dispozitivul de ieșire sau de a activa/dezactiva sunetul spațial.

Pentru a accesa noul cursor de volum, apăsați Ctrl + Win + V. Alternativ, deschideți Quick Settings (Setări rapide) și faceți clic pe butonul mixer de lângă cursorul de volum. La fel ca opțiunea „never combine” (nu se combină niciodată) și suportul RAR nativ, noul mixer de volum va încânta mulți utilizatori de Windows 11 și va îmbunătăți semnificativ experiența de utilizare.

Copie de rezervă pentru Windows

Windows 11 dispune acum de o nouă aplicație pentru salvarea fișierelor importante, a datelor, a setărilor, a aplicațiilor și a acreditărilor. Denumită „Windows Backup”, aceasta vă permite să stocați informații esențiale în OneDrive și să le mutați cu ușurință pe un nou dispozitiv.

Este demn de remarcat faptul că Windows Backup nu este exclusiv pentru Windows 11 versiunea 23H2 – este disponibil și pe Windows 10. Cu toate acestea, nu puteți restabili o copie de rezervă pe un computer cu Windows 10, deoarece această funcție este disponibilă numai în timpul experienței de îmbarcare (OOBE sau de configurare inițială) a Windows 11.

Ceea ce face ca Windows Backup să fie grozav este faptul că încearcă să facă procesul de tranziție de la un dispozitiv la altul cât mai rapid și mai ușor posibil. Poate reține pinii aplicațiilor dvs. și poate reinstala automat programe din Microsoft Store. Mai important, Windows Backup recunoaște aplicațiile instalate în afara Magazinului și poate oferi linkuri către site-urile web corespunzătoare pentru descărcarea instalatorilor.

Windows Dev Home și Dev Drive

Windows 11 23H2 aduce, de asemenea, schimbări importante pentru dezvoltatori. Cele mai notabile două adăugiri includ Dev Drive și aplicația Dev Home.

Dev Drive

Dev Drive este un nou tip de volum adaptat pentru sarcinile și sarcinile de lucru ale dezvoltatorilor. Acesta utilizează ReFS (Resilient File System) pentru o securitate și o performanță îmbunătățite atunci când găzduiește codul sursă, dosarele de lucru și cache-urile de pachete. Deși acest lucru poate părea tentant pentru „utilizatorii obișnuiți”, Microsoft precizează clar că nu trebuie să creați unități Dev Drive pentru stocarea fișierelor și aplicațiilor obișnuite. De asemenea, Dev Drive necesită un minim de 50GB de spațiu pe disc și 8GB de RAM.

Puteți crea o unitate Dev Drive pe sistemul dvs. accesând Settings > System > Storage > Advanced Storage Settings > Disks & Volumes > Dev Drive.

Acasă Dev

Dev Home este o nouă aplicație pentru dezvoltatori, după cum îi spune și numele. Microsoft o prezintă ca fiind o locație centralizată pentru configurarea mașinii dvs. pentru sarcini legate de dezvoltare, integrarea profilului și a depozitelor GitHub în Windows, monitorizarea informațiilor despre sistem și gestionarea diferitelor proiecte software. În plus, aplicația Dev Home dispune de widget-uri îngrijite pentru monitorizarea CPU, GPU, RAM și rețea.

Îmbunătățiri ale setărilor

Noua pagină de pornire

Windows 11 23H2 aduce o nouă pagină „Acasă” pentru aplicația Setări. Aceasta oferă acces rapid la mai multe setări și opțiuni accesate frecvent, cum ar fi personalizarea, temele, dispozitivele Bluetooth, setările barei de sarcini, spațiul de stocare OneDrive și abonamentele. Bineînțeles, Microsoft o folosește și pentru a vă bate la cap să vă conectați cu un cont Microsoft, să vă înscrieți la Microsoft 365 și altele.

Iluminare dinamică

O altă mare noutate din Windows 11 23H2 este Dynamic Lightning. Aceasta se află în Setări > Personalizare > Dynamic Lightning și vă permite să vă gestionați dispozitivele RGB compatibile fără a instala aplicații suplimentare. O puteți utiliza pentru a activa sau dezactiva luminile și pentru a ajusta culoarea, efectele și luminozitatea.

Rețineți că Dynamic Lightning necesită un dispozitiv compatibil. În acest moment, majoritatea perifericelor care funcționează cu Dynamic Lightning includ mai multe mouse-uri și tastaturi de la Razer, Acer, ASUS, HP, HyperX și Logitech. Microsoft spune că și alte dispozitive se vor alătura în curând.

O modalitate mai ușoară de a vizualiza parolele Wi-Fi

Acum este mai ușor să vizualizați parolele pentru rețelele Wi-Fi cunoscute. Accesați Settings > Network & Internet > Wi-Fi > Manage known networks (Setări > Rețea și Internet > Wi-Fi > Gestionați rețelele cunoscute și faceți clic pe View Wi-Fi security key (Vizualizare cheie de securitate Wi-Fi). Nu mai trebuie să căutați în vechile interfețe din panoul de control pentru a vă afla parola rețelei.

Alte modificări

Și iată și alte modificări și îmbunătățiri pe care le veți găsi în tot sistemul de operare după instalarea Windows 11 23H2:

  • Windows Ink. Acum puteți introduce text scris de mână în orice căsuță de text folosind Surface Pen sau un alt stylus compatibil.
  • Virtual Desktops. Windows 11 a primit o insignă specială care indică numele desktopului virtual atunci când treceți de la un desktop la altul. De asemenea, animația de tranziție a revenit.
  • Task Manager. Setările din Task Manager au acum o interfață de utilizator mai modernă, care se potrivește cu restul Windows 11 și cu aplicația Setări.
  • Suport pentru imagini de fundal HDR. Versiunea 23H2 aduce suport pentru imagini de fundal HDR în format JXR pe ecranele compatibile.
  • Îmbunătățiri la notificări. Windows 11 poate sugera dezactivarea notificărilor cu care nu interacționați niciodată pentru a minimiza distragerea atenției.
  • Interfața de utilizare a partajării locale refăcută are acum un aspect mai modern, mai multe contacte și o casetă de căutare. De asemenea, transferul de fișiere între PC-uri este acum mai rapid datorită Wi-Fi Direct.
Îmbunătățiri de accesibilitate

Windows 11 23H2 îmbunătățește funcțiile de accesibilitate introduse anterior cu câteva îmbunătățiri. De exemplu, puteți utiliza Voice Access în mai multe zone, cum ar fi ecranul de blocare și interfața de conectare. De asemenea, Natural Voices for Narrator funcționează acum cu limbile franceză, portugheză, engleză (India), germană, japoneză, chineză și engleză (Marea Britanie).

Bonus: Wallpaper

Ca de obicei, iată imaginea de fundal pe care am folosit-o în această recenzie (prin amabilitatea proiectului Rectify11):

Sursa: Neowin.Net

Tradus și adaptat cu www.DeepL.com/Translator (free version)