Meta elimină mii de conturi implicate în operațiuni de dezinformare din China și Rusia

Meta a dezvăluit că a întrerupt două dintre cele mai mari operațiuni de influențare sub acoperire cunoscute în lume din China și Rusia, blocând mii de conturi și pagini pe platforma sa.

A vizat mai mult de 50 de aplicații, inclusiv Facebook, Instagram, X (fostul Twitter), YouTube, TikTok, Reddit, Pinterest, Medium, Blogspot, LiveJournal, VKontakte, Vimeo și zeci de platforme și forumuri mai mici„, a declarat săptămâna trecută Guy Rosen, director de securitate informatică la Meta, descriind grupul chinez de dezinformare.

Rețeaua, care includea 7.704 conturi de Facebook, 954 de pagini, 15 grupuri și 15 conturi de Instagram, ar fi fost condusă de „operatori dispersați geografic” în China, care au postat conținut despre China și provincia sa Xinjiang, critici la adresa SUA, a politicilor externe occidentale și a criticilor guvernului chinez.

Elementul central al activității este partajarea de linkuri spam, ale căror origini se trag până la un grup numit Spamouflage (alias DRAGONBRIDGE) care a fost activ din a doua jumătate a anului 2018, Meta descoperind legături cu persoane asociate cu forțele de ordine chineze în legătură cu această operațiune.

Multe dintre comentariile la postările Spamouflage pe care le-am observat proveneau de la alte conturi Spamouflage care încercau să facă să pară că sunt mai populare decât erau„, a declarat Meta. „Au fost raportate doar câteva cazuri în care conținutul Spamouflage de pe Twitter și YouTube a fost amplificat de persoane influente din lumea reală.

Cu toată amploarea și scopul impresionant, eforturile Spamouflage par să fi eșuat în mare parte, deoarece compania a precizat că nu a găsit nicio dovadă că rețeaua a obținut un angajament substanțial în rândul comunităților autentice pe serviciile sale.

Ca răspuns la aceste constatări, China a declarat că „unele persoane și instituții au lansat o „campanie de zvonuri” împotriva Chinei pe platformele de socializare și au răspândit o cantitate imensă de dezinformare despre China„. De asemenea, a solicitat Meta să „ia măsuri concrete pentru a elimina dezinformarea privind China”.

Gigantul Meta a declarat că a blocat, de asemenea, mii de domenii de site-uri web rău intenționate, precum și încercările de a rula conturi și pagini false pe platformele sale legate de operațiunea rusă cunoscută sub numele de Doppelganger, care a fost atribuită la două companii numite Structura National Technologies și Social Design Agency.

Această operațiune s-a concentrat pe imitarea site-urilor web ale principalelor instituții de știri și entități guvernamentale pentru a posta articole false menite să slăbească sprijinul pentru Ucraina„, a declarat Rosen. „Acum s-a extins dincolo de ținta inițială Franța, Germania și Ucraina și a inclus și SUA și Israel.

Utilizarea tehnicilor de typosquatting în numele de domeniu pentru a trece drept site-uri de știri legitime este un „bun exemplu al modului în care atacatorii folosesc domenii malițioase pentru a se izola de aplicarea legii„, a spus acesta.

Meta a caracterizat Doppelganger ca fiind „cea mai mare și cea mai agresivă și persistentă operațiune de origine rusă” pe care a dezmembrat-o din 2017, adăugând că a eliminat, de asemenea, rețele de conturi care vizau publicul din Turcia.

Această evoluție vine în urma unei noi cercetări care a constatat că modelele generative de inteligență artificială pot fi exploatate pentru a produce și disemina dezinformări, descoperind o rețea botnet denumită Fox8 pe X (fostul Twitter), care este proiectată pentru a promova conținut legat de blockchain și pentru a păcăli victimele să investească în criptomonede contrafăcute.

Sursa: TheHackerNews.Com

Tradus și adaptat cu www.DeepL.com/Translator (free version)